Competenties semester 1 & 2
Analyseren
ā
We zijn nu bijna een half jaar onderweg met de opleiding werktuigbouwkunde. Tijdens dit eerste half jaar heb ik de competentie analyseren op niveau 1 behaald. Het gaat voornamelijk bij deze studie over het analyseren van problemen en ontwerpen.
Voor het vak 'leertaken' hebben we twee projecten gehad. Een daarvan was het uit elkaar halen en analyseren van een werktuigbouwkundig product. Hiermee deden we kennis op over hoe zo'n product in elkaar steekt en leer je het analyseren door middel van methodes. Zo leer je gestructureerd analyseren. Dit is echter nog oppervlakkig.
In het tweede kwartaal hebben we een davit ontworpen. Hierbij was het erg belangrijk om in groepsverband te werken, maar zelf moest ik natuurlijk ook dingen doen. Ik heb zelf bijvoorbeeld de berekeningen van onze davit uitgevoerd en ik heb een grote rol gehad bij het ontwerpen van de constructie. Dit zette me aan het denken en ik heb hierbij ook gebruik gemaakt van mijn creativiteit. Eigenlijk door aan te voelen wat het sterkst is, in combinatie met originaliteit, zijn we uiteindelijk tot ons ontwerp gekomen.
Zo hebben we met onze groep een mooi eindresultaat behaald. Ik had best een groot aandeel in het ontwerp. Zo was de vorm van het ontwerp door mij vastgelegd. Ook de sterkteberekeningen hebben ertoe geleid dat in het ontwerp rekening gehouden moest worden met kritieke punten. Mijn analyse van de onderdelen van dat project hebben dus veel invloed gehad.
ā
Realiseren
ā
De tweede competentie is realiseren. Dit houdt in het verwezenlijken van de ideeƫn . Wat betreft deze competentie moet ik na dit semester ook op niveau 1 zitten.
Afgelopen kwartaal hebben we een davit moeten realiseren. Bij deze opdracht was het de bedoeling dat je eerst een ontwerp maakte van de davit. Daarna zou je met werktekeningen dat concept uitwerken tot een echte constructie. Deze constructie werd getest op sterkte aan e=het einde. Je moest dus en sterke constructie maken.
Ik heb zelf op gebied van realiseren veel gedaan in de werkplaats. Daar zetten we de davit in elkaar door middel van productiestappen die we moesten volgen om alle onderdelen goed te fabriceren. Al die onderdelen gingen we daarna assembleren. Het was interessant om een keer niet alles zo theoretisch te behandelen, maar ook een keer te zien dat wat je bedenkt ook echt gerealiseerd kan worden.
Het resultaat was een mooie davit. We waren erg trots op onze constructie en we hadden dan ook zeker een goed ontwerp. Omdat iedereen zijn discipline goed had uitgevoerd en we duidelijke afspraken hadden, zijn we tot een goed resultaat gekomen.
ā
Professionaliseren
ā
Professionaliseren is het ontwikkelen van vaardigheden binnen het werktuigbouwkundige werkveld. Dit leer je gaandeweg de studie steeds beter ontwikkelen. Naarmate de opdrachten en leerstof moeilijker worden, krijg je steeds meer vaardigheden. Het competentieniveau is nu niveau 1.
Zoals ik al eerder had vermeld, heb ik afgelopen project de davit doorgerekend op krachten. Hiermee berekende ik dus welke staven welke krachten kregen en wat kritiekpunten waren in de constructie van de kraan. Een groot onderdeel van de werktuigbouwkunde is statica. Dit is de evenwichtsleer, waarbij alle constructies die niet bewegen qua krachten in evenwicht moeten zijn. Dit is de eerste vaardigheid die ik heb ontwikkeld dit semester, het rekenen met statische krachten. Het is een onmisbare vaardigheid binnen de werktuigbouwkunde.
Wat grappig was om te zien, was dat ik dit moest doen omdat weinig andere mensen dit durfden. De sterkteberekeningen zijn natuurlijk cruciaal voor een kraan die een gewicht moet tillen. Daarom was het erg van belang dat mijn berekening goed zou zijn. De sterkteberekening zou uiteindelijk ook de vorm, het gewicht en de hoeveelheid materiaal bepalen. Zo zie je maar hoeveel invloed dat gebied heeft op een constructie. Met het resultaat dat we hebben neergezet, waren we zeker niet ontevreden. De sterkteberekeningen voldeden, want de kraan was erg sterk. Hij is zelfs niet kapot gegaan.
ā
Onderzoeken
ā
In het tweede semester van dit jaar heb ik weer nieuwe competenties verworven. Een daarvan is onderzoeken. In dit semester moesten we een pomp bouwen. Dat was de eindopdracht. Die pomp moesten we helemaal zelf maken. Dit ging natuurlijk niet zonder uit te zoeken hoe pompen werken en wat er allemaal voor nodig is om een pomp te laten werken. We moesten dus van begin af aan alles uitzoeken. Dit deden we door in het begin een onderzoek te schrijven naar de werking van pompen. Dit onderzoek deden we door professioneel gebruik te maken van erkende informatie. De bronnen mochten alleen van legitieme sites van bekende fabrikanten of importeurs komen. We controleerden dit door de bronnen te valideren. Zo kwamen we met goede informatie en konden we langzaam inzicht krijgen in welke pompen eventueel geschikt waren om zelf te maken, welke materialen we ervoor konden gebruiken en welke eigenschappen bij welke soort pomp horen. Dit onderzoek heeft ons zeker geholpen met het komen tot een goed eindresultaat.
Ik heb zelf ook veel geleerd van dit onderzoek. Ik ben niet heel praktisch ingesteld, ben eerder een denker. Door dit onderzoek ga je jezelf toch iets meer in het perspectief van een 'doener' plaatsen. Dit is in mijn geval erg nuttig, zo leer ja van beide kanten wat.
ā
Adviseren
ā
Aan het einde van het derde blok afgelopen semester, moesten we ook een advies uitbrengen over welke pomp ons het best leek. Voordat we het advies uitbrachten, hadden we dus al een heel onderzoek gedaan naar welke pomp geschikt was voor de situatie. Uit het onderzoek kwam een aantal specificaties en eisen waar de klant tevreden mee zou moeten zijn. Op basis daarvan hebben we een advies gegeven.
Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan het resultaat. Ik ging over de materialen. Dat is natuurlijk belangrijk voor de benodigde eigenschappen. Dit heb ik gedaan door veel gebruik te maken van internetbronnen en databases, die onder andere beschikbaar werden gesteld door de Haagse Hogeschool. Ik heb veel geleerd van die zoektocht door alle materialen. Ik heb zelf dus een soort mini-advies geschreven over de materiaalkeuze, wat vervolgens weer is meegenomen in het complete advies.
Uiteindelijk hebben we een ruime voldoende gehaald voor het advies. Dit was te danken aan onze goede planning en inzet.
Wat ik geleerd heb is dat ik niet alleen statisch moet kijken naar de resultaten van een onderzoek en die meteen moet omzetten naar een advies. Bij een advies is het juist ook heel belangrijk dat je rekening houdt met de klant en daarin ook flexibel bent om je resultaat bij te stellen als het moet.
ā
Ontwerpen
ā
In het laatste blok van het tweede semester hebben we de pomp, waar we dus al een onderzoek naar hebben gedaan, gerealiseerd. We gingen de pomp dus echt nabouwen. Voor mij was dit spannend, omdat ik dacht dat dat heel moeilijk zou worden. Voor het ontwerpen moest ik het morfologisch overzicht maken en daaraan het hoofdontwerp koppelen en uitwerken met een tekening. Verder heb ik de berekeningen gedaan van alle verbindingen. Dit deed ik voornamelijk met de kennis verkregen bij het vak sterkteleer en door gebruik te maken van internetbronnen. Een portie gezond verstand kon ook niet ontbreken.
Uiteindelijk hebben we met zijn vieren een ontzettend mooie zuigerpomp in elkaar gezet. Hij functioneerde erg goed en haalde op de testdag zelfs het hoogste debiet, wat nagenoeg ook klopt met mijn berekeningen ;). Ik was erg enthousiast over het resultaat. Het cijfer is nog niet bekend, maar dit gaat zeker een goed einde krijgen.
Ik heb van het ontwerpproces echt veel geleerd. Ik ben namelijk niet heel praktisch. Daarom vond ik het ook zo spannend om een pomp te maken, want ik dacht bij mezelf: dat is best een ingewikkeld apparaat voor iemand die zo weinig bouwervaring heeft als ik. Toch heb ik het er goed vanaf gebracht en ik heb zelfs actief actie ondernomen om onderdelen te maken in de werkplaats. Zo leer je ook het meest, dacht ik. Dit zal ik later ook nog nodig hebben, die practische vaardigheden. Nu heb ik in ieder geval een begin.
ā
ā
Reflectie competenties semester 3
Ontwerpen
Afgelopen semester stond het onderwerp regeltechniek centraal. Alle vakken en projecten waren gekoppeld aan de techniek achter het regelen van gebouwen. Het ontwerpen van een regelsysteem voor een kas, theater en een kantoorpand in opdracht van Bergschenhoek BV stond centraal dit semester. Het was de bedoeling dat we voor die gebouwen een klimaatinstallatie zouden ontwerpen om binnen de temperatuur en ventilatie te regelen. Hiervoor werden we uitgedaagd om iets te ontwerpen waar we bijna allemaal nog geen verstand van hadden. Een uitdagende opdracht dus! We hebben les gehad in StabiCAD, het programma om de klimaatinstallatie mee te tekenen. Hiermee hebben we het uiteindelijke concept getekend voor zowel de kas, het theater als het kantoor. Hiermee hebben we een nieuwe ontwerpskill geleerd. Ook de berekeningen achter de installatie gaf nieuwe inzichten. Deze berekeningen werden meegenomen in het ontwerp. Ik heb me voornamelijk beziggehouden met de berekeningen. Ik rekende de energiestromen en de warmtevraag uit. Dit kostte veel tijd en werk en het was geen makkelijke opgave, maar daardoor leerde ik wel veel. Ik kon zien dat de berekeningen leidden tot het ontwerp, hoe groot de installatie moest zijn. Dat was leuk om te zien. Het resultaat was dan ook goed. We hebben alle projecten met een voldoende afgesloten en naar mijn mening waren de ontwerpen ook goed uitgevoerd. Hiervoor had ik de competentie al verworven met het bouwen van andere projecten. Nu hebben we een die competenties uitgebreid door kennis te maken met de regeltechniek. Ik kan zeggen dat ik een nieuwe tak van kennis erbij heb en de competenties ontwerpen op het tweede niveau heb behaald.
Onderzoeken
Ook onderzoeken is naar het tweede niveau gebracht afgelopen semester. Omdat we de onbekende tak van de regeltechniek insloegen, was het voor veel mensen uitzoeken hoe de stof in elkaar zat. Ook ik was een van die mensen. Ik had Ć¼berhaupt nog weinig gehoord van het regelen van gebouwen en de bijbehorende techniek en wetenschap. Daarom kostte het in het begin veel tijd om kennis te maken met dit vakgebied. Veel kennis moest worden opgedaan door middel van onderzoek, voordat we konden gaan uitrekenen en ontwerpen. Het begon met het onderzoeken van de werking van een solar cooker. Door een uitgebreid literatuuronderzoek te doen, kregen we informatie over energiestromen, belangrijke coĆ«fficiĆ«nten en formules die we moesten gebruiken voor het ontwerpen van een regelsysteem. Ik heb een heel groot deel gedaan van de literatuuronderzoeken door het semester heen. Bij bijna alle leertaken heb ik veel opgezocht over de theorie. Hierdoor weet ik er nu ook best wel wat vanaf. Ik kon met de informatie die ik vond mijn groep goed helpen met het maken van de projecten. Ik had veel geleerd over de stroming van warmte en energieĆ«n en dat kon ik goed toepassen. Ik werd veel op het rekenwerk gezet, wat vaak resulteerde in een realistische uitkomst. De resultaten van de projecten als geheel waren ook zeker niet slecht. We hebben dikke voldoendes gekregen. Ik was zeer tevreden.
Beheren
In semester 3 hebben we kennisgemaakt met de competentie beheren. Deze competentie houdt in dat je je als engineer ook bezighoudt met het functioneren en onderhouden van de producten die je levert. Hier komen ook veiligheid, duurzaamheid en economische aspecten bij kijken. Het project aan het einde van het semester bevatte ook een deel beheren. Het ging om het ontwerpen van een klimaatinstallatie voor een kantoorruimte in opdracht van Bergschenhoek BV, een bedrijf gespecialiseerd in regelinstallaties voor gebouwen. Bij deze opdracht kwam dus eigenlijk een stukje verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van de kantoorgebruikers. Zij moeten namelijk verse, schone lucht krijgen en het niet te warm of te koud hebben tijdens werk. Dit moest dus nauwkeurig worden ontworpen om het kantoor van het juiste klimaat te voorzien. Ook werd er nagedacht over het onderhouden en de economische gevolgen van zoān installatie. Op die manier maakten we kennis met het beheren van een zelfontworpen product. De hele projectgroep hield zich daarmee bezig, ik ook. Tijdens het ontwerpen hield je in je achterhoofd dat dit om een serieuze opdracht ging en dat je met een realistische uitkomst moest komen. Het optimaliseren van de installatie leverde een realistisch, duurzaam en economisch verantwoord resultaat. We hebben dit dan ook goed afgesloten met een mooie voldoende, een 7. Hiermee kan ik zeggen dat ik de competentie beheren op niveau 1 heb gehaald.
Managen
Dit semester hebben we ook voor het eerst de competentie managen verworven, op het eerste niveau. Managen houdt in dat je je bezighoudt met het organiseren van de processen rondom projecten. In dit semester hebben we meerdere integrale onderwerpen gehad, die allemaal met elkaar te maken hadden. Toen we voor Bergschenhoek BV een klimaatinstallatie moesten ontwerpen, liepen er andere vakken naast die ermee te maken hadden en die we moesten combineren met het ontwerp. Dit waren vakken als onderhoud en kostencalculatie en energiebeheer van gebouwen. Door dit allemaal integraal mee te nemen in het project, waren we eigenlijk het project aan het managen. Dit deden we eigenlijk met de hele projectgroep. Allemaal integreerden we onze kennis van de verschillende vakken en taken tot een geheel. Ik had als taak in het bijzonder dat ik de voortgang moest controleren. Ook dit is een taak van managen. Ik deed dit door telkens het gemaakte werk te controleren en de deadlines die nog zouden komen te bewaren, zodat de projectgroep wist wat er gedaan moest worden. Zo stuurde ik de groep een beetje aan. Hierdoor hadden we toch altijd alles op tijd af. De groep bleef hierdoor goed functioneren en behaalde zo een goed resultaat.
Reflectie competenties semester 4
Analyseren
ā
S: Dit semester moesten we werken aan de competentie analyseren om deze te behalen op niveau twee. Als project moesten we een kraan en een sorteermachine ontwerpen. Hiervoor moest een grondige analyse worden gedaan naar de werking van beide bouwsels en de bijkomende besturingstechniek daarachter. Hiermee voegden we een deel mechatronica toe aan de kennis en tilden de competentie naar het tweede niveau.
ā
T: Een belangrijke taak die voor een groot deel de doorslag van ons concept voor de kraan heeft bepaald, is het persoonlijk conceptontwerp uitwerken. Hier heb ik veel moeite in gestoken en uiteindelijk leverde dit een mooi concept. Ik heb hierbij gekeken naar een functionele en maakbare oplossing. Dit deed ik door de taak van de kraan stap voor stap te analyseren. Er is veel van mijn concept in het eindconcept verwerkt. Aan de hand van dit eindconcept kreeg ik ook de taak om een flowchart te maken. Dit zette me ook aan het denken om de besturingstechniek stap voor stap door te nemen.
ā
A: Thuis ben ik gaan broeden op goeie oplossingen voor de deelfuncties van de kraan. Ik wilde een concept maken dat simpel en makkelijk te fabriceren was. Ik ben het uit gaan tekenen op papier met schetsen en maakte er een mooi totaalplaatje van. Dit heb ik aan de groep gepresenteerd en ze vonden het goede ideeƫn. De flowchart heb ik op de computer gemaakt met een speciaal programma waarin dat makkelijk kan met tools. Eerst analyseerde ik de programmastappen die de kraan door zou lopen, waarna ik dat vertaalde in de flowchart.
ā
R: Het resulteerde in een voor wat ik zelf vind mooi eindconcept van de kraan. Ik was er zelf erg tevreden mee omdat veel van de oplossingen die ik had verzonnen erin terugkwamen, waar ik wel trots op was. Ik vond dan ook echt dat ik deze opdracht goed had bedacht en geanalyseerd.
R: Al met al vind ik dat ik dit semester goed heb gepresteerd en dat ik de competentie analyseren naar het tweede niveau heb getild. Mijn acties hebben een belangrijke rol gespeeld in het behalen van goede resultaten in de afgelopen twee blokken.
Realiseren
ā
S: Het project van blok 4 was het ontwerpen van een sorteermachine. Dit project was vanwege COVID-19 uit de grond gestampt als vervangend project voor het realiseren van de kraan die we hadden ontworpen in blok 3. Voor alle studenten was dit een nieuwe uitdaging, waarbij we vanaf nul moesten beginnen. De grootste uitdaging was het maken van een goede constructie voor de machine, die we alleen konden maken van materialen die we thuis hadden. Ook stond je er helemaal alleen voor. Het bouwen van zoān constructie en het programmeren van de software achter het scheidingsmechanisme van de machine, maakte dat ik de competentie realiseren naar niveau twee heb gebracht.
ā
T: De eerste taak was om met de projectgroep een ontwerp te maken voor de sorteermachine. Aan de hand van dit ontwerp hadden we een tweede taak die we individueel thuis moesten uitvoeren. Dit was een sorteermachine maken die knikkers kon sorteren op minimaal twee kleuren en op twee groottes van de knikkers.
ā
A: Voor het groepsontwerp hebben we met name georiƫnteerd wat goede oplossingen waren voor de deelfuncties van de machine. Ik heb daar zelf ook veel over nagedacht, om te kijken naar wat de meest praktische oplossingen waren. Je moest hem immers thuis kunnen maken van de spullen die je daar had. Ik heb dus veel tijd gestopt in het creatief denken aan oplossingen. Dit deed ik door zelf te experimenteren met dingen die ik had en veel op te zoeken over sensoren en actuatoren op internet. Vervolgens moest ik zelf de machine thuis bouwen. Voor de constructie gebruikte ik Knex. Hier was ik al vrij snel uit, aangezien mijn ouders nog een hele grote voorraad van dat speelgoed hadden liggen. Uiteindelijk bleek dit ook perfect voor de constructie. Toen na een paar dagen de constructie af was, ben ik de actuatoren en sensoren gaan implementeren in de machine. Dit ging allemaal vrij soepel. Daarna moest ik de code gaan schrijven om het geheel goed te laten werken. Ook dit ging vrijwel zonder slag of stoot, maar toch heb ik daar veel van geleerd. Zo heb ik toch in twee weken tijd een mooie en goed werkende sorteermachine gerealiseerd.
ā
R: Het resultaat loog er dan ook niet om. Ik was zeer tevreden met mijn knikkersorteermachine. Op het filmpje dat we moesten opnemen liet ik de werking zien van waar ik de afgelopen tijd hard mee bezig was. Het is uiteindelijk een soepele machine geworden die de verschillende knikkers moeiteloos kon sorteren. Ik ben ontzettend tevreden met wat ik heb neergezet. Ik sloot dit project dan ook af met een mooi cijfer.
ā
R: Dit project in blok 4 vond ik de leukste tot nu toe. Ik heb met plezier hieraan gewerkt. Ook dat ik het alleen mocht doen en met zoveel vrijheid vond ik prettig werken. Ik vind ook dat ik nieuwe dingen heb geleerd. Het is niet niks om een sorteermachine te maken. Met name qua programmeren heb ik nieuwe skills geleerd en snap ik Arduino nog beter dan eerst. Ik heb goed en hard gewerkt om uiteindelijk dit resultaat te behalen en kan zeggen dat ik realiseren op niveau twee heb behaald.
Professionaliseren
ā
S: Deze competentie is met alles wat we hebben afgerond in semester 4 gebleven op het eerste niveau. Toch heb ik wel nieuwe vaardigheden en kennis opgenomen in dit semester. Voornamelijk de sorteermachine heeft mij veel nieuwe skills geleerd en omdat ik het nu eens helemaal zelf moest uitzoeken ben je ineens veel meer betrokken bij het project. Dit zorgt er ook voor dat alle problemen waar je tegenaan loopt, door jezelf moeten worden opgelost. Hierdoor doe je de kennis veel beter en gerichter op.
ā
T: Zoals al eerder gezegd moesten we met de groep in blok 3 een ontwerp voor de kraan maken en moest ik zelf een sorteermachine maken als vervangend project in blok 4. De kraan hebben we nooit hoeven bouwen. Juist dat bouwen was een mooie en grote uitdaging geworden, omdat we veel zouden moeten nadenken over bepaalde oplossingen of problemen waar we tegenaan zouden lopen. Echter is het alleen gebleven bij het ontwerpen ervan. De uitdaging lag dus vooral bij het zelf maken van de sorteermachine, waar ook een deel van wat we zouden hebben geleerd van de kraan in terugkwam.
ā
A: De belangrijkste actie waarmee ik de competentie professionaliseren heb versterkt, is het coderen in Arduino voor de sorteermachine. Je moest hierbij namelijk alle sensoren en actuatoren met elkaar laten communiceren en timen. Dat was nog best een uitdaging, want vaak liep ik tegen dingen op die ik dan helemaal zelf moest uitzoeken. Ik kwam altijd na een zoektocht tot de juiste oplossingen en zo ging ik lerende wijs door de opdracht heen. Ik ben tegen wel 10 problemen aangelopen die ik in eerste instantie niet kon oplossen, maar door te zoeken en te proberen is het allemaal wel gelukt. Zo heb ik wel echt betere programmeer skills ontwikkeld.
ā
R: Zoals ik al eerder heb gezegd, was ik erg tevreden met het resultaat. De code zag er goed uit en de machine werkte vlekkeloos. Voor dit project heb ik een goed cijfer gekregen en ik ben trots op mijn prestatie.
ā
R: Het was een leuk semester met veel leerzame punten. Ik kijk met genot terug op wat ik heb gedaan. Ik heb hard gewerkt om de twee blokken met goede resultaten af te sluiten en dat is ook gelukt. Elke dag ben ik bezig geweest met deadlines en projecten. Ik kan zeggen dat ik de competentie professionaliseren minstens op het eerste niveau beheers.
Reflectie competenties semester 6
Analyseren
ā
S: We moesten een bier- en melkfabriek ontwerpen met onze projectgroep. Deze twee fabrieken ontwierpen we van begin tot eind. Vervolgens hebben we hier een advies over uitgebracht. Een specifiek onderdeel waar ik aan heb gewerkt is het PFD (Process Flow Diagram).
ā
T: Ik moest bij beide ontwerpfases (van bier- en melkfabriek) het PFD maken. Dit zijn schema's waarin de stromingen van de processen in de fabriek in kaart worden gebracht. Zo is makkelijk te zien wat het systeem in- en uitgaat.
ā
A: Ik ben met beide schema's aan de slag gegaan in het programma Draw.io. Dit programma heeft veel icoontjes beschikbaar die geschikt zijn voor het PFD. Ik ben er best lang mee bezig geweest, want de schema's voor een bierfabriek en melkfabriek zijn best uitgebreid.
ā
R: Het resultaat waren mooie en vrijwel complete technische schema's van de processtromen van de fabrieken en dat in een multidisciplinaire context. Ik was zelf ook erg tevreden met het resultaat. Toen we de beoordeling van beide verslagen terugkregen, scoorde ik voor beide PFD's een 8. Het resultaat mocht er dus wel wezen.
ā
R: Wat betreft de competentie analyseren, heb ik die wel gehaald op niveau 3. Het ontwerpen van de fabrieken hebben we helemaal zelfstandig uit moeten voeren en dat was een complex project. Door zelf onderzoek te doen naar de werking van de fabrieken en te analyseren welke stromingen binnen de fabriek zijn, was ik zelfstandig in staat om complete en goed georganiseerde schema's te produceren. Ik ben tevreden met het resultaat en het behaalde competentieniveau, net zoals mijn projectgenoten.
ā
Ontwerpen
ā
S: We moesten een bier- en melkfabriek ontwerpen met onze projectgroep. Deze twee fabrieken ontwierpen we van begin tot eind. Vervolgens hebben we hier een advies over uitgebracht. Een specifiek onderdeel waar ik aan heb gewerkt is het P&ID (Piping & Instrumentation Diagram)
ā
T: Voor de bier- en melkfabriek moest er een P&ID worden ontworpen. Hierop is te zien hoe de stromen in de fabriek lopen en wat het netwerk is van pijpen en andere transportmiddelen. Ik heb dit ontwerp gemaakt. Het P&ID is de fundering voor het uiteindelijke ontwerp van de fabrieken.
ā
A: Ook dit schema heb ik gemaakt op het programma Draw.io. Het is een uitgebreid schema geworden, waarop alle instrumenten en transportelementen zijn opgenomen. Ik kon zelfstandig met het vooronderzoek dat ik heb gedaan het schema in elkaar zetten voor beide fabrieken. Het was een complexe opdracht, waar veel tijd in heeft gezeten.
ā
R: Het P&ID is bij beide fabrieken naar mijn mening erg goed gelukt. Het ziet er volledig uit en was goed bruikbaar voor het ontwerp van de rest van de fabrieken. De anderen hebben het totaalontwerp op het P&ID gebaseerd. Bij de beoordeling van de verslagen kreeg ik twee keer een 9 terug voor beide schema's. Ik was daar erg blij mee. Dit laat zien dat ik kwalitatief goed werk heb geleverd.
ā
R: De competentie ontwerpen heb ik hiermee naar niveau 3 gebracht. Ik heb in een complexe situatie zelfstandig onderzoek gedaan, om zo vervolgens tot een goed ontwerp te komen als fundering voor het ontwerp van de rest van de twee fabrieken. Dit ontwerp vergde veel kennis en inzicht. Het resultaat mag er wezen en ik ben zeker tevreden hiermee. We hebben goed gepresteerd met zijn allen.
ā
Beheren
ā
S: We moesten een bier- en melkfabriek ontwerpen met onze projectgroep. Deze twee fabrieken ontwierpen we van begin tot eind. Vervolgens hebben we hier een advies over uitgebracht. Een specifiek onderdeel van het project waar ik aan moest werken was het onderhoudsplan van beide fabrieken.
ā
T: Voor alle machines die aanwezig waren in de fabriek moest een onderhoudsplan worden opgesteld. Hiermee zou de fabriek dan worden beheerd op een zo duurzaam en efficiƫnt mogelijke manier. Het was mijn taak om dit onderhoudsplan te maken.
ā
A: Ik heb eerst de fabriek opgedeeld in allemaal losse componenten. Daarna heb ik per component gekeken hoe ik die in kon delen op type onderhoud en hoeveel tijd en kosten het met zich mee zou brengen. Dit kon ik doen door de kennis toe te passen die we voornamelijk vorig jaar hebben gekregen met de lessen in onderhoud.
ā
R: Het onderhoudsplan was erg uitgebreid. Kwalitatief zat het ook goed in elkaar; we kregen een 8 voor de beoordeling ervan. Het uitwerken van het hele onderhoudsplan kostte veel tijd en moeite. Omdat er veel onbekende machines waren, moest er wel goed nagedacht worden over hoe het onderhoud het best kon worden ingevuld. Hiermee kon ik goed uit de voeten met mijn kennis en goede bronnen. Met het resultaat was ik tevreden.
ā
R: Bij het onderhoudsplan hoort natuurlijk de competentie beheren. Door het onderhoud van de fabriek goed in te vullen beheer je het gebruik van de hele fabriek. Dit is van groot belang voor het in stand houden van de apparatuur. Met dit uitgebreide en kwalitatief goede onderhoudsplan kan ik zeggen dat beheren naar niveau 2 is gegaan bij mij.
ā
Adviseren
ā
S: We moesten een bier- en melkfabriek ontwerpen met onze projectgroep. Deze twee fabrieken ontwierpen we van begin tot eind. Vervolgens hebben we hier een advies over uitgebracht.
ā
T: Iedereen had de taak om over zijn eigen onderdelen advies te geven wat het meest geschikt was voor de fabrieken. Ik kreeg over de volgende adviesonderdelen de leiding tijdens het project: Het onderhoudsplan, het strategisch onderhoud en de componentkeuze. De laatste drie onderdelen bevatten een stuk advies.
ā
A: Allebei de onderhoudsonderdelen en de componentkeuze moesten worden geadviseerd voor de beide fabrieken. Er kwam veel onderzoek bij kijken voor het bepalen van de juiste componenten/strategieƫn. Vanuit dat onderzoek kon ik het advies goed onderbouwen. Omdat je overal rekening mee moet houden door de realistische aanpak van het project, was het van belang dat het advies erg secuur werd uitgevoerd.
ā
R: Het resultaat mag er wezen. We hebben met de groep een 8 gescoord. Daarnaast zijn de onderdelen die ik heb gemaakt ook allemaal beoordeeld met een 8. Dit laat zien dat we met zijn allen goed gewerkt hebben en een welverdiend resultaat hebben neergezet. De sfeer in de groep was ook gemoedelijk en iedereen was positief over elkaar.
ā
R: De competentie adviseren is nu behaald op het tweede niveau na dit project te hebben voltooid. Dit kan ik zeggen omdat dit tot nu toe de grootste en meest veelzijdige opdracht is geweest die we hebben gehad, geheel zelfstandig uitgevoerd. Omdat het advies voor het bouwen van de fabrieken centraal stond, werd er gevraagd een complex en zorgvuldig uitgewerkt rapport te schrijven met een professioneel advies. Dit is naar mijn mening gelukt.